2014. nov 29.

Miért sír este a kicsi baba?

írta: pirosch
Miért sír este a kicsi baba?

A mi Kismanónk az első 1-2 hónapban minden este hosszasan (1-1,5 órát) ordított a fürdés és lefekvés idejéig, és bármit próbáltunk tenni, semmi nem használt, még a kézben ringatás sem. Ezt újdonsült anyukaként, mikor mindent, bármit megtennék azért, hogy Neki jó legyen nagyon nehéz volt elviselni, ráadásul az ember nehezen kapcsolja ki a bűntudatot, szorongást, hogy vajon mit rontok el, hogy kellene jól csinálnom. Azt kívántam, bárcsak el tudná mondani, mi bántja!

Sajnos úgy érzem, hogy a "szakirodalom" ebben a tekintetben semmi hasznos tanácsot nem tud adni, legfeljebb bűntudatot ébreszt a kezdő anyukában. Itt van például a Suttogó receptje: ha az evés-játék-alvás 3 óránkénti ciklusait követi a baba, akkor a megszokott ritmusnak köszönhetően nyugodt lesz, az esti hiszti szinte elképzelhetetlen, vagy maximum valamilyen korábban kialakított rossz szokás eredménye lehet, és egyébként is, ha semmi nem nyugtatja meg álljunk be vele a spájzba, a sötétben majd megnyugszik. Aha.
Hát, szerintem a gyerek nem óramű, de lehet, hogy csak a miénkbe felejtették el beleprogramozni ezt a naponta sokszor kevesebb alvás-ritmust, mert ő inkább kevesebbszer hosszabbat aludt, de hiába volt meg a napközben elvileg elegendő alvás, az esti sírások csak jelentkeztek. 

Sokat keresgéltünk férjemmel együtt, hogy mi lehet az oka, de sokmindent elolvasva a témában bennem az az érzés alakult ki, hogy ezt valójában senki nem tudja. Csak. 

  • Hasfájás? Lehet, de ezt vajon honnan állapítja meg az ember? Nem úgy működött a dolog, hogy kijött egy böfi vagy nagy kaki, és megnyugodtak a kedélyek. Mondjuk sokszor vergődött, tekergőzött az esti szopizás alatt, ami utalhat hasfájásra, és végül adtam is neki gyógyszert, amit a doktornő felírt (valami magisztrális készítményt, nem márkaterméket). De hogy aztán ez segített-e bármit, vagy magától szűnt meg a dolog egy idő után a tekergés, azt nem tudnám megmondani. 
  • Az is lehet, hogy csak elege van az egész napból, de nem tudja magát még megnyugtatni, nem tud relaxálni. Sajnos ebben eleinte sehogy nem tudtunk neki segíteni, a ringatás, kézben hordozás nálunk csak kb. a 3.-4. hónaptól gyógyír az esti nyügire.  
  • Az előbbihez kapcsolódik, hogy így zárja ki a külvilágot, mikor már mindenből elege van; én ezt a verziót tartom legvalószínűbbnek.
  • Illetve kitalálhatunk egy ezoterikus magyarázatot is, miszerint kiszakadt a szellemvilág édenkertjáből, és "fázik"/fél ebben a rideg és magányos földi világban.

Ez nem tudományos, és lehet, hogy csak a mi gyerekünkre igaz, de mivel még most 5 hónaposan is látszik rajta, hogy estére már nem tud magával mit kezdeni, nyűgös lesz és semmi se jó neki (még kézben hordozva is nyüszög, letenni pl. játszani pedig nagyjából már lehetetlen) ezért azt gondolom, hogy a 24 óra egy napban sok egy pici babának, aludni és fent lenni sem tud annyit, hogy az kitöltse ezt az időt.

 

Szólj hozzá

csecsemő sírás